Galerie
English version Politechnika Wrocławska
Krzysztof Junik
Znamy się mało.. Aktualne zajęcia zawodowe.. Trochę zdjęc.. jakiś tysiąc Moje fascynacje i rozrywka.. Adresy, telefony, gołębie pocztowe..
INDIE:

informacje ogólne

co warto zobaczyć

mapy

kuchnia

ambasada

wiza

Moja wyprawa!

moje plany - trip01

filmy o Indiach

Cytaty z ksiazki

Kuchnia hiduska

Indie to kolebka wegetarianizmu i ojczyzna niezliczonych przypraw korzennych i ziołowych. Kuchnia tego wielkiego kraju jest kreacją jego religii, filozofii i kultury, które do dziś dzień formują się w ogromnym tyglu różnorodnych wpływów i tendencji. Przyprawianie jest najważniejszym elementem indyjskiej sztuki kulinarnej. Największą tajemnicą tej sztuki jest przygotowanie odpowiedniej masali - mieszanki przypraw. Dzięki niej zwykłe, powszednie składniki zyskują niepowtarzalny aromat, wspaniały wygląd, a co najważniejsze zaskakujący i wyrafinowany smak. Warto pamiętać, że Indie to właściwie nie jedna a kilkanaście tradycji kulinarnych, każda charakterystyczna dla danego regionu. Istnieją też różnice w posiłkach ludzi różnych religii i kast. Wszystkie te kuchnie łączy jednak to, że posiłek indyjski zawsze składa się z kilku dań podawanych zwykle na dużym talerzu - thali, ze specjalnym pieczywem lub ryżem. Dodatkiem do takich zestawów często są słodycze, których indyjscy cukiernicy znają setki i które zwykle są samą esencją słodkości.

Wśród wielu stosowanych w kuchni indyjskiej przypraw należy wymienić: kolendrę, kminek, kurkumę, czerwone i zielone strączki chilli, szafran, cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, sezam, anyż i oczywiście bardziej swojskie dodatki jak cebulę i czosnek.

Indyjski posiłek składa się z przystawki (sałatki, przekąski), dania głównego (mięsne, rybne lub warzywne), past i pikli oraz pieczywa. Na centralnym miejscu stołu stawia się miskę z ryżem, a wokół niej ustawia mniejsze i większe miseczki z różnymi potrawami. Kuchnia indyjska w twórczy sposób traktuje warzywa. Nigdzie indziej nie znajdziemy tak ciekawych potraw z wykorzystaniem fasoli, soczewicy, bakłażanów, cukinii, czy tak swojskich dla nas kalafiorów, pomidorów, szpinaku, ziemniaków lub marchewki - podawanych jednak zupełnie inaczej niż w kuchni polskiej. W kuchni indyjskiej stosuje się też rodzynki, orzechy i nasiona słonecznika, które uprażone na odrobinie oleju i dodane do potrawy, wydatnie podnoszą jej smak. Choć kuchnia indyjska jest przeważnie wegetariańska, nie brak tu przepisów na dania mięsne - z jagnięciny, wołowiny, drobiu oraz ryb.

Pieczywem podawanym do posiłków jest ćapati - placki przypominające podpłomyki robione z pszennej mąki razowej i wody z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Placki w wielu odmianach (paratha, puri, dosa) jada się zamiast chleba z warzywami i ryżem.

Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami, odłamując kawałki ćapati prawą ręką i nabierając na kawałek placka ryż z warzywami lub z mięsem.

Hindusi zwykle nie piją alkoholu do posiłków, wolą wodę z lodem lub mleczny napój jogurtowy (dahi). Warto spróbować parzonej na sposób indyjski herbaty - jest mocna, słodka, gotowana razem z mlekiem i przyprawami.

Ostatnia aktualizacja: 2005-10-04, 09:09:26
123...123...123...123...123...123...
Copyright © 2006 by Krzysztof Junik