Kuchnia hiduska
Indie to kolebka wegetarianizmu i ojczyzna
niezliczonych przypraw korzennych i ziołowych. Kuchnia tego
wielkiego kraju jest kreacją jego religii, filozofii i kultury,
które do dziś dzień formują się w ogromnym tyglu
różnorodnych wpływów i tendencji. Przyprawianie jest
najważniejszym elementem indyjskiej sztuki kulinarnej.
Największą tajemnicą tej sztuki jest przygotowanie
odpowiedniej masali - mieszanki
przypraw. Dzięki niej zwykłe, powszednie składniki zyskują
niepowtarzalny aromat, wspaniały wygląd, a co najważniejsze
zaskakujący i wyrafinowany smak. Warto pamiętać, że Indie to
właściwie nie jedna a kilkanaście tradycji kulinarnych, każda
charakterystyczna dla danego regionu. Istnieją też różnice w
posiłkach ludzi różnych religii i kast. Wszystkie te kuchnie
łączy jednak to, że posiłek indyjski zawsze składa się z
kilku dań podawanych zwykle na dużym talerzu - thali,
ze specjalnym pieczywem lub ryżem. Dodatkiem do takich zestawów
często są słodycze, których indyjscy cukiernicy znają setki
i które zwykle są samą esencją słodkości.
Wśród wielu stosowanych w kuchni indyjskiej przypraw należy
wymienić: kolendrę, kminek, kurkumę,
czerwone i zielone strączki chilli, szafran,
cynamon, goździki, kardamon,
imbir, gałkę muszkatołową, sezam,
anyż i oczywiście bardziej swojskie dodatki
jak cebulę i czosnek.
Indyjski posiłek składa się z przystawki (sałatki,
przekąski), dania głównego (mięsne, rybne lub warzywne), past
i pikli oraz pieczywa. Na centralnym miejscu stołu stawia się
miskę z ryżem, a wokół niej ustawia mniejsze i większe
miseczki z różnymi potrawami. Kuchnia indyjska w twórczy
sposób traktuje warzywa. Nigdzie indziej nie znajdziemy tak
ciekawych potraw z wykorzystaniem fasoli, soczewicy,
bakłażanów, cukinii, czy tak swojskich dla nas kalafiorów,
pomidorów, szpinaku, ziemniaków lub marchewki - podawanych
jednak zupełnie inaczej niż w kuchni polskiej. W kuchni
indyjskiej stosuje się też rodzynki, orzechy i nasiona
słonecznika, które uprażone na odrobinie oleju i dodane do
potrawy, wydatnie podnoszą jej smak. Choć kuchnia indyjska jest
przeważnie wegetariańska, nie brak tu przepisów na dania
mięsne - z jagnięciny, wołowiny, drobiu oraz ryb.
Pieczywem podawanym do posiłków jest ćapati
- placki przypominające podpłomyki robione z pszennej mąki
razowej i wody z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Placki w wielu
odmianach (paratha, puri,
dosa) jada się zamiast chleba z
warzywami i ryżem.
Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami,
odłamując kawałki ćapati prawą ręką i nabierając
na kawałek placka ryż z warzywami lub z mięsem.
Hindusi zwykle nie piją alkoholu do posiłków, wolą wodę z
lodem lub mleczny napój jogurtowy (dahi).
Warto spróbować parzonej na sposób indyjski herbaty - jest
mocna, słodka, gotowana razem z mlekiem i przyprawami.
|